Suplementacja zimą

W okresie zimowym jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na niedobory. Dzieje się to z powodu niewystarczającej ilości słońca oraz mniejszego dostępu do świeżych warzyw i owoców. Witaminy i mikroelementy pełnią ważną rolę w naszym życiu. Wpływają m.in. na naszą cerę, włosy, paznokcie a także stan ogólnego samopoczucia. Zmniejszają ryzyko infekcji i zachorowań. Wspomagają odporność organizmu.

Witamina D3

Nazywana inaczej witaminą „słońca”. Produkowana w naszym organizmie poprzez wystawienie ciała na promienie słoneczne. Odpowiada za prawidłowy rozwój układu kostnego a także zapobiega wielu chorobą nowotworowym. Pozytywnie wpływa na układ krążenia. Zalecana małym dzieciom przez cały rok. Przy czym dawka dla 3-18 latka to około 1 tys jednostek. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D3 u osoby dorosłej wynosi 2000j.m na dobę. Taką dawkę można dostarczyć spędzając minimum 20 minut na dworze w zasięgu słońca. Znajdziemy ją również w pożywieniu. Najbardziej bogate w tą witaminę są: tłuste ryby, jaja, przetwory mleczne, mięso, podroby i oleje roślinne.

Witamina C

Inaczej kwas askorbinowy wspomaga w znacznym stopniu odporność organizmu. Wpływa na stan naszej skóry, wspiera pracę układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo. Ma wiele zastosowań m.in. w kosmetyce, wykorzystywany jako silny przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki. Zalecana głównie sportowcom. Jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia. Naturalne źródła witaminy C: nać pietruszki, papryka, brukselka, szpinak, marchew, rzodkiewka, brokuły, czarne porzeczki, truskawki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, maliny oraz orzechy włoskie. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest kiszenie i mrożenie.

Witamina E

Nosi miano „witaminy płodności” lub „witaminy młodości”. Przeciwdziała zakrzepom, chroni krwinki czerwone, wspomaga prawidłową wydolność mięśni i funkcjonowanie wzroku.Podczas ciąży wspiera rozwój płodu.Podobnie jak witamina C, odgrywa dużą rolę w kosmetyce, gdzie zapobiega procesom starzenia. Skutkami jej niedoborów jest zmęczenie, pogorszony stan kości, zaburzenia neurologiczne, podatność na infekcje oraz anemia. Doskonałym źródłem tej witaminy jest: olej słonecznikowy, migdały, orzechy laskowe i różnego rodzaju nasiona oraz kiełki.

Witamina A

Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Wzmacnia układ odpornościowy. Sprzyja regeneracji komórek. Badania wykazują, że w znacznym stopniu wspomaga leczenie trądziku i poprawia elastyczność skóry. Najczęstsze objawy niedoborów: pogorszenie widzenia, przesuszona skóra, zatrzymanie wzrostu, częstsze zachorowania i niebezpieczne dla zdrowia zmiany w układzie nerwowym. Znajdziemy ją w produktach pochodzenia zwierzęcego – retinol oraz pochodzenia roślinnego jako beta – karoten.

Witaminy z grupy B

Poprawiają sprawność intelektualną,nastrój oraz zmniejszają napięcie nerwowe. Ryboflawina odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprzyja leczeniu anemii. Niedobory skutkują: częstymi bólami głowy, bardzo powszechną opryszczką, utratą apetytu i zmianą koloru skóry. W pożywieniu dostępna jako orzechy, pestki, jaja, mięso.

Mimo przystępnych źródeł witamin w mroźne dni konieczna może okazać się suplementacja. Daje nam pewność, że w naszym organizmie nie brakuje ważnych elementów. Należy stosować się do zalecanych ilości, w przeciwnym razie grozi nam przedawkowanie, które jest równie niebezpieczne dla zdrowia.


ARE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *