Które produkty spożywcze warto kisić i jak to zrobić?

Kiszenie, nazywane również kwaszeniem, w bardzo dużym uproszczeniu polega na tworzeniu się kwasu mlekowego, który konserwuje produkt. Proces wyzwalają bakterie mlekowe, fermentujące cukier ze skórki warzywa lub owocu, na wyżej wspomniany kwas. Uwzględniając w składzie potrawy kiszonkę, można liczyć na jej zdrowotne właściwości. Należy wśród nich wymienić dostarczanie organizmowi cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika, cenionego w zachowaniu właściwej masy ciała.

Inspiracje na domowe kiszonki

Nawet osoba nie mająca pojęcia o procesie wytwarzania kiszonek, może bez problemu się zorientować, że najczęściej kisi się warzywa. Klasykiem polskiej kuchni są ogórki kiszone, które są zdrowe i często goszczą na stołach. Lecz to nie jedyne warzywo, które, mimo działalności bakterii mlekowych, nie traci walorów smakowych, a wręcz przeciwnie, zyskuje w oczach spożywającego. Często kisi się marchew, kalafior, cukinię, a nawet miękkie, delikatne warzywa takie jak pomidory. Z grupy najbardziej popularnych owoców, do kiszenia nadają się jabłka, gruszki i śliwki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać w tym celu również cytrusy, czy winogrona. Osoby, mające dostęp do dobrych jakościowo i przede wszystkim bezpiecznych grzybów, mogą pokusić się także o przygotowanie z nich kiszonek. Do tego celu idealnie nadadzą się rydze, boczniaki, kanie, czy chociażby popularne, ogólnodostępne pieczarki.

Sposób przygotowania domowych kiszonek

Zamiana świeżych warzyw, owoców i grzybów na aromatyczną kiszonkę nie jest niczym trudnym, ani czasochłonnym. Większości produktów warzywnych nie trzeba obierać, ani przygotowywać w żaden sposób, poza myciem i ewentualnym cięciem. Wszystko zależy tutaj to od upodobań. Podobnie sprawa wygląda z grzybami, lecz zawsze należy usunąć nieczystości. Wyjątkiem jest marchew lub buraki, tutaj konieczne jest dokładne oskrobanie. Nikt nie będzie miał wątpliwości w przypadku delikatnych owoców, jak winogrona czy maliny – należy je tylko delikatnie umyć. Do wykonania produktu kiszonego jest potrzebne odpowiednie szkło. W tym celu zazwyczaj używa się specjalnego słoika lub naczynia kamionkowego. Wystarczy umieścić w nim produkt wraz z dodatkami, nadającymi smak. Do warzyw i grzybów najczęściej stosuje się koper włoski, ziele angielskie, czosnek lub gorczycę. Słodkie owoce doprawia się goździkami i miodem. Po zalaniu takiej mieszanki solanką, należy pozostawić ją w ciepłym miejscu, aby bakterie pracowały. Już po tygodniu można cieszyć się pyszną kiszonką, lecz wskazane jest odczekanie co najmniej miesiąca.

Właściwości zdrowotne kiszonych potraw

W produktach przygotowanych metodą fermentacji mlekowej znajduje się cały pakiet witamin i składników mineralnych. Zawierają wapń, magnez, potas i mnóstwo błonnika. Dlatego szczególnie polecane są osobom pragnącym zadbać o swoją figurę. Powodują sytość i przyspieszają metabolizm, a przy tym są niskokaloryczne. Przy regularnym spożyciu kiszonek można zauważyć również wzmocnienie włosów i paznokci oraz poprawę stanu skóry.

Wszystkie omówione rodzaje produktów i sposoby na ich kieszenie są bezpiecznymi, prostymi rozwiązaniami na dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników. Ponadto kiszonki stanowią ciekawy dodatek do tworzenia niebanalnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

MBO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *