Słodzik zamiast cukru – czy to dobry wybór?

Słodziki to najprościej mówiąc bezkaloryczne zamienniki białego Występują w postaci sypkiej, płynnej a także jako drażetki. Wyróżniamy słodziki syntetyczne i naturalne. Czy słodzików należy się bać? Jaka jest ich prawdziwa twarz? Wszystko opisaliśmy w poniższym artykule.

Słodziki syntetyczne

Bardzo często wybierane środki przez osoby będące na diecie. Nie zawierają kalorii jednocześnie są nawet kilkaset razy słodsze od białego cukru. Używanie tego typu słodzików budzi jednak pewne kontrowersje. Naukowcy od kilku lat toczą spór o to czy syntetyczne słodziki faktycznie są dobre dla naszego organizmu. Zarzuca się im min. że są rakotwórcze, mogą powodować migrenę oraz nasilać depresję. Póki co nie ma jednak jednoznacznej naukowej opinii w tym temacie. Najpopularniejszymi substancjami dostępnymi na rynku są:

  • Cyklaminian sodu
  • Aspartam
  • Acesulfam-k
  • Sacharyna

Słodziki naturalne

Substancje te występują w środowisku naturalnym najczęściej w roślinach takich jak kłącza perzu, brzozy czy też śliwy. Są mniej słodkie od produktów syntetycznych. Charakteryzują się także mniejszą intensywnością od białego cukru, jednak są mniej kaloryczne od niego. Przykładowo 1 g polioli (alkohol cukrowy) dostarcza średnio 2,4 Kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 Kcal. Wśród cieszących się największą popularność naturalnych słodzików wymieniamy:

  • Ksylitol : będący alkoholem cukrowym występującym i pozyskiwanym z drzew brzozy. Ma 40% mniej kalorii od białego cukry a także czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny. Za trawienie ksylitolu odpowiedzialny jest specjalny enzym dlatego też, wprowadzanie do diety tego słodzika powinno odbywać się stopniowo aby organizm miał szansę na przyzwyczajenie się do nowego składnika naszej diety a także zdążył wytworzyć odpowiedni enzym.
  • Stewia : jest bogata w witaminy B i C a także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk. Jak dowodzą badania naukowe składnik ten może obniżać także poposiłkową glikemię.
  • Erytrytol : to naturalny słodzik przypominający do złudzenia zwykły biały cukier. Jest jednak od niego mniej słodki. Zawiera około 70% słodyczy sacharozy. Pozyskuje się go w wyniku naturalnej fermentacji a indeks glikemiczny erytrylolu jest równy zeru.

Zagrożenia słodzików

Obecnie nie ma żadnej literatury naukowej jednoznacznie potwierdzającej rakotwórczość oraz sztuczne wyrzuty insuliny spowodowane przez stosowanie tych produktów. Warto pamiętać jednak, że dla każdego ze słodzików występuje dobowa podaż, która nie będzie wykazywać negatywnych następstw. Przy stosowaniu słodzików należy nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ to może zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Słodziki to mniej kaloryczny zamiennik białego cukru, jednak jak w każdym przypadku tak i tu najważniejsze to zachować umiar w jego stosowaniu i pamiętać o nie przekraczaniu zalecanej bezpiecznej dziennej dawki. Produkty te nie powinny stanowić znacznej części naszego codziennego menu a być jedynie niewielkim dodatkiem, którym możemy zastąpić nadmierną podaż na powszechnie używany cukier biały.


JBA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *