Jak przechowywać warzywa i owoce. Co trzymać w lodówce, a czego absolutnie nie?

Owoce i warzywa to bogate w witaminy produkty spożywcze, po które najlepiej sięgać jak najczęściej. Po zrobieniu zakupów z reguły wszystkie z nich, warzywa i owoce wrzucamy do lodówki. Jednak czy na pewno dobrze robimy? Przeczytaj, które z owoców i warzyw koniecznie trzeba trzymać z zimnej temperaturze, a które znaczniej lepiej zostawić poza lodówką.

Co koniecznie nie powinno trafić do lodówki?

Temperatura dla warzyw i owoców jest bardzo ważna. Wśród nich wyróżnić możemy takie produkty, które koniecznie powinny trafić do lodówki, oraz te, które zimnych temperatur zdecydowanie powinny unikać. Przede wszystkim, bardzo istotne jest, aby do lodówki nie wkładać owoców egzotycznych. Dojrzewają one zazwyczaj w ciepłych temperaturach i przechowywanie w zimnie szkodzi im, pozbywa je smaku oraz aromatu, niszcząc wartości odżywcze. W związku z tym, od dzisiaj mango, awokado, kiwi, banany czy ananasy przechowuj zawsze w temperaturze pokojowej, najlepiej w specjalnie do tego przeznaczonym koszyku.

Bardzo ważne jest ponadto, aby w lodówce nie trzymać ogórków, cukinii oraz pomidorów. Niska temperatura nie sprzyja im za bardzo, powodując, że szybciej się psują. Pamiętaj również, aby w lodówce nie trzymać cebuli i ziemniaków, warzywa te najlepiej będą czuć się w chłodnym, ocienionym miejscu, z dala od światła.

Które warzywa i owoce koniecznie należy po zakupie umieścić w lodówce?

Przede wszystkim, owoce w pełni dojrzałe, spokojnie możemy trzymać w lodówce. Zaliczamy do nich także dojrzałe banany, jabłka czy gruszki, które dzięki trzymaniu w lodówce zachowają dłuższą świeżość. Ponadto, w lodówce z reguły trzymamy te owoce, które na zewnątrz szybko się psują. Będą to więc wszelkiego rodzaju maliny, jagody, poziomki i truskawki. Owoce te najczęściej wytrzymują w lodówce do dwóch dni, warto więc pamiętać o tym, aby jak najszybciej zostały zjedzone.

Lodówkowe zimno lubią także takie warzywa jak brukselka i marchew, warto także trzymać w lodówce wszelkie warzywa zielone. Przy przechowywaniu produktów warto ponadto pamiętać o bardzo ważnej zasadzie, a mianowicie o tym, by nie trzymać warzyw i owoców w jednym i tym samym miejscu. Najlepiej trzymać osobno zarówno owoce, jak i warzywa.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy przechowywaniu żywności?

Warto wiedzieć o tym, że niektóre z dojrzałych owoców wydzielają etylen, który może wpływać także na owoce i warzywa leżące obok. Związek ten przyśpiesza proces dojrzewania owoców i warzyw oraz niestety ich gnicie. Dlatego bardzo ważne jest, aby z produktami wydzielającymi etylen nie trzymać warzyw i owoców cechujących się krótkim terminem ważności. W związku z tym, dla przykładu bezpieczniej będzie nie trzymać warzyw zielonych w towarzystwie papryki, pomidorów, bananów, gruszek bądź jabłek.

Wydzielanie etylenu możemy jednak wykorzystać na swoją korzyść, kładąc jeszcze nie w pełni dojrzały owoc w towarzystwie dojrzałych jabłek, bananów albo gruszek. Wydzielany przez te owoce etylen pozwoli znacznie przyśpieszyć dojrzewanie owoców w pobliżu.


EJA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *