Uczulenie na orzechy jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych na świecie. Może ona obejmować różne rodzaje orzechów lub tylko jeden z nich. Każdą alergię należy badać indywidualnie i pod ścisłym nadzorem lekarza. Spożycie orzechów przez osobę uczuloną może powodować objawy od łagodnych, niegroźnych dla zdrowia, po ciężkie, prowadzące nawet do śmierci.
Objawy uczulenia na orzechy
Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, orzeszki ziemne, pistacje, kasztany, migdały, a nawet kokos mogą powodować poważne uczulenia. Objawy są dość zróżnicowane. Łagodniejsze reakcje zwykle występują w jamie ustnej, takie jak swędzenie podniebienia, gardła, mrowienie w jamie ustnej. Reakcje te nazywane są doustnym zespołem alergicznym, objawami często niewygodnymi, choć nie zagrażającymi życiu. Pozostałe częste symptomy uczulenia na orzechy to pokrzywka lub wyprysk na skórze, alergiczne zapalenie spojówek, nudności, ból brzucha, wymioty lub biegunka, świszczący oddech, kaszel lub katar. Może także wystąpić obrzęk warg, języka lub twarzy. U niektórych osób mogą pojawić się ciężkie przypadki alergii na orzechy, objawiające się trudnościami w oddychaniu, zapaścią krążeniową lub anafilaksją, która jest ogólnoustrojową poważną reakcją alergiczną wymagającą natychmiastowej pomocy lekarskiej. Jeśli jesteś uczulony na orzechy, objawy mogą wystąpić w ciągu dwóch godzin od spożycia orzechów lub żywności zawierającej orzechy.
Na jakie produkty spożywcze należy uważać
Nie ma lekarstwa na uczulenie na orzechy. Zarządzanie tego typu schorzeniem polega na unikaniu spożycia orzechów i przygotowaniu się na ewentualne przyszłe reakcje alergiczne. W przypadku stwierdzenia uczulenia, należy całkowicie unikać kontaktu z orzechami. Dziś nie zawsze jest to łatwe, ponieważ orzechy często są „ukryte” w niektórych produktach spożywczych, szczególnie w tych zawierających czekoladę, kakao oraz w wielu wyrobach cukierniczych, w których przetwarzane są orzechy. Orzechy mogą występować w słodkich przekąskach, kremach orzechowych, likierach z orzechów. W przeciwieństwie do wielu innych białek alergizujących, białko orzecha pozostaje w żywności nawet po podgrzaniu lub przetworzeniu. Dlatego w trosce o swoje zdrowie, zawsze dokładnie sprawdź listę składników dla konkretnego produktu i unikaj tego, który zawiera nawet śladowe ilości orzecha, a nawet produktów, co do których nie masz pewności, że nie zawierają orzechów. Warto też wiedzieć, że orzechy zawierają różne białka. Osoba z alergią na orzechy może reagować na jedno lub więcej z tych białek. Wiedza, które białko powoduje reakcję, jest ważna, ponieważ różne białka mogą powodować różne reakcje alergiczne. Pacjenci z ciężką alergią na orzechy powinni zawsze mieć pod ręką zestaw ratunkowy (lek przeciwhistaminowy, kortykosteroid, spray na astmę), aby podjąć działania w nagłym przypadku. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapytaj swojego lekarza, jak prawidłowo stosować te leki w celu zapewnienia lepszej jakości życia bez ryzyka dla zdrowia.
Spożycie orzechów przez osobę na nie uczuloną może być bardzo groźne dla zdrowia, a nawet życia. Dlatego każdy, kto ma alergię, powinien zachować szczególną ostrożność w kwestii żywienia. Podczas spożywania posiłku poza domem zawsze należy pytać, czy danie nie zawiera czynnika alergizującego, który może wywołać jakąkolwiek niepożądaną reakcję.
DGŁ