Orzechy i suszone owoce – jakie mają właściwości? Kiedy warto po nie sięgnąć, a kiedy powinno się z nich zrezygnować?

Bardzo popularne i zdrowe jest spożywanie suszonych owoców i orzechów. Zawierają one skondensowaną ilość składników odżywczych, dlatego są zalecane w codziennej diecie. Jednak nie wszystkie osoby mogą spożywać takie produkty z powodu uczuleń lub pewnych chorób, które zaostrzają się po ich spożyciu. Ważna jest też prawidłowo przeprowadzona obróbka wstępna orzechów.

Właściwości orzechów i suszonych owoców

Orzechy to nasiona schowane w twardej łupinie. Są zaczątkiem nowej rośliny, dlatego zawierają wszystkie niezbędne składniki do jej wzrostu. Niektóre orzechy możemy zjadać, innych lepiej nie ruszać. Są bowiem orzechy jadalne i trujące. Do jadalnych należą:

  • włoskie,
  • pekan,
  • laskowe,
  • pistacjowe,
  • migdały,
  • ziemne,
  •  piniowe,
  • brazylijskie,
  • makadamia,
  • nerkowce.

Wszystkie orzechy są bogatym źródłem witamin z grupy B. Ponadto zawierają w różnych proporcjach (w zależności od gatunku) wit. A, PP, E, potas magnez, kobalt, fosfor, żelazo, miedź, selen, mangan, cynk, wapń. Mają również białko i tłuszcze. Ze względu na bogactwo składników odżywczych wszyscy powinniśmy chrupać orzechy codziennie. Suche- w proporcji jednej garści jednego rodzaju lub ich mieszankę. Jeżeli chcielibyśmy zjeść orzechów więcej niż garść, musimy je namoczyć na dwie godziny (w przypadku nerkowców na 24 godz.). Jest to konieczne, żeby usunąć z orzechów inhibitory wzrostu, które w większych ilościach mogłyby źle wpłynąć na ludzki organizm.

Suszone owoce zawierają skondensowane składniki odżywcze, które pozostały w nich po odparowaniu wody w procesie suszenia. Są więc tak samo naszpikowane cennymi właściwościami. Mają dużo błonnika, cukrów, witamin (k, z gr. B) i minerałów (potas, żelazo, magnez). Więcej mają białka, tłuszczów i kalorii niż świeże owoce. Nie mają wit. C oraz kwasu foliowego, ponieważ utleniły się wraz z parą wodną. Najczęściej suszymy:

  • jabłka,
  • śliwki,
  • gruszki,
  • jagody leśne.

W sklepie mamy dostęp do suszonych moreli, winogron (rodzynki), żurawin.

Spożywając suszone owoce, dostarczamy sobie składników odżywczych oraz poprawia nam się perystaltyka jelit.

suszone owoce figi śliwki daktyle morele i migdały
Osoby jedzące czekoladę, cukierki, słodkie przekąski, powinny zamienić je na suszone owoce | fot.: stock.adobe.com

Dla kogo orzechy, a dla kogo suszone owoce?

Orzechy powinni jeść wszyscy, a ci, którzy dużo pracują, uczą się lub uprawiają sport w szczególności. Dzieci muszą być karmione jednym rodzajem orzechów, gdy nie wykaże ono uczulenia na dany rodzaj, możemy wprowadzić kolejny gatunek orzechów. Reakcja alergiczna na orzechy może być niebezpieczna, gdyż przeważnie jest to obrzęk gardła, utrudniający oddychanie.

Mężczyznom zaleca się jedzenie orzechów brazylijskich, które mają najwięcej selenu, który jest dobroczynny dla prostaty, i zdrowych plemników. Jeden orzech brazylijski zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Osoby jedzące czekoladę, cukierki, słodkie przekąski, powinny zamienić je na suszone owoce. Mają o połowę mniej cukru niż słodycze. Słodka przekąska w postaci suszonych owoców przyda się na pieszej lub rowerowej wycieczce krajoznawczej i w trakcie treningu lub wzmożonej pracy fizycznej, czy umysłowej. Diabetycy nie mogą jeść suszonych owoców z racji obecności szkodliwej dla nich fruktozy.

Podsumowanie

Spożywanie orzechów jest wskazane dla wszystkich osób, oprócz tych, którzy są na nie uczuleni. Wystarczy garść orzechów, by wspomóc swój organizm substancjami odżywczymi. Suszonymi owocami nie nacieszą się osoby chore na cukrzycę z powodu zbyt dużej zawartości cukru. Dla pozostałych jest to znakomity zamiennik słodyczy oraz źródło białka, witamin, minerałów i niewielkiej ilości tłuszczów.

BGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *